2009

Február 6

Kedves Tagtársunk!

A 2009-es év elérkeztével, megtartjuk évi első közgyűlésünket, melyre tisztelettel meghívunk.

Időpontja: 2009. február 6., péntek, 18.00 óra

Helyszín: Iszkaszentgyörgy, Rákóczi F. u. 2, eMagyarországpont, (egyesületi székhelyünk)

A napirendi pontok:

1. A 2008-as év szakmai beszámolójának megvitatása, elfogadása

előadó: Nagy Andrea elnök

2. A 2008-as év pénzügyi beszámolójának megvitatása, elfogadása

előadó: Szántóné B. Szilvia titkár

3. A 2009-es év stratégiájának, programjainak összeállítása

előadó: Nagy Andrea

Az éves feladatok meghatározására való tekintettel, mindenki részvételére feltétlenül számítok.

Amennyiben a közgyűlés nem határozatképes, abban az esetben, az újabb közgyűlést 2009. február 6-án 18.15 órakor tarjuk – eredeti napirenddel, melyre újabb meghívót nem küldünk, s a közgyűlés a megjelentek számától függetlenül is határozatképes.

Az egyesületi titkárnál az elmaradt tagdíjbefizetéseket kérlek, rendezzétek, mert ellenkező esetben az elnökségnek meg kell szüntetni a tagsági jogviszonyt, az alapszabályunkban rögzítetteknek megfelelően

 Február 

Az egészséges életmód keretében idén is folytatódik a női torna.

A tornaalkalmak minden héten, hétfőn és csütörtökön 19.00 – 20.00 óráig tartanak.

Helyszín, az iszkaszentgyörgyi Művelődési Ház torna terme.

A torna két részből áll: állóképesség növelő gyakorlatokból és aerob-, táncos lépés alapokra épülő gyakorlatsorokból.

Diákok, anyukák, nagymamák, várunk benneteket!

Bővebb információt Szántóné Bányai Szilviánál, a 20/2636756-os mobilszámon kaphattok

 

Február

Tisztelt tagok és szimpatizánsok!

Az ITKE szívesen látja a személyi jövedelemadó bevallással együtt felajánlható civil szervezeteknek szánt adó 1%-ot.

adószámunk melyre a felajánlást megtehetik, megtehetitek:

1 8 5 0 0 0 1 7 – 1 – 0 7

Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület

köszönjük

Kedves egyesületi tagok, ITKE szimpatizánsok!

 

Március 13.

Tájékoztatunk bennetek, hogy 2009. március 13.-án pénteken 18:00-kor a megbeszéltek alapján ismét közgyűlést tartunk.

Helyszín: Iszkaszentgyörgy, Rákóczi F. u. 2, e-Magyarországpont, (egyesületi székhelyünk)

A napirendi pont:

Közhasznúsági jelentés elfogadása

előadó: Szántóné Bányai Szilvia

Amennyiben a közgyűlés nem határozatképes, abban az esetben, az újabb közgyűlést 2009. március 13-án 18.15 órakor tarjuk – eredeti napirenddel, melyre újabb meghívót nem küldünk, s a közgyűlés a megjelentek számától függetlenül is határozatképes.

Az egyesületi titkárnál az elmaradt tagdíjbefizetéseket kérlek rendezzétek.

 

Április 11.-én megrendezésre került Iszkaszentgyörgyön az első Nyúlcipő rendezvény, melynek szervezéséből az ITKE is kivette a részét.

Mi szerveztük a kastélytól a focipályáig tartó nyuszifutást, melynek lényege az volt, hogy a résztvevőknek valamilyen húsvétra utaló kellékkel kellett futni. Volt is sok nyuszifüles futónk, meg répás ill. húsvéti figurákkal és tojással futó gyerek résztvevőnk is.

A focipályánál mindenkit üdítővel vártunk, majd a Sportegyesület tagjai szórakoztató sorversennyel mozgatták meg a kicsiket.

Ezután került sor a tojáskeresésre a szalmakazalban, a nyuszi ugyanis 4 szalmakupacba mintegy 300 csokitojást rejtett, amit egytől-egyik meg is kerestek a gyerekek. (külön köszönet Dobai Lajosnak, akinek a szalmabálát köszönhetjük)

Az izgalmak után a gyerekek az Ifjúsági Klub segítségével gipszfigurákat festhettek és üvegmatricát készíthettek. Az óvónők segítségével tojást berzselhettek. Akik megéheztek harapnivalóhoz jutottak a Diák Önkormányzat által készített ennivalók révén. Nagy siker volt még az arc- és testfestés.

a programok végén oklevéllel jutalmaztuk több kategória győztesét ill. a Sportegyesület elnöke külön csokiadaggal kedveskedett a gyerekeknek.

A rendezvény sikeres példája volt falunk egyesületeinek összefogására.

 

Április 24-26

A 2009-es Szent György Napokra az ITKE ismét meghívta a Gaja Környezetvédő Egyesületet, amely ismét lehetőségeket biztosított az érdeklődőknek hozott kútvíz vizsgálatra, ki lehetett számítani a személyes ökolábnyomunkat, UV szűrőt lehetett vizsgáltatni, hőszigeteléssel kapcsolatos kérdőívet lehetett tölteni, meg lehetett ismerkedni egy egyszerű utólagos ablakszigetelési módszerrel és különböző napkollektorok is be lettek mutatva. És természetesen mindezen témákról lehetett beszélgetni a szakemberekkel, és prospektusokból behatóbban tájékozódni is.

Vasárnap a hagyományos növénybörzére került sor az óvodában. Egy asztalnyi növény érkezett, és a végére természetesen el is fogyott. Kigyomláltuk a bejáratnál levő virágoskertet, kigazoltuk és fűmaggal meghintettük a lépcső előtti területet, átültettünk egy tuját, valamint elültettünk egy fát is. Sok érdeklődő volt, bár sokan növényvásárként értelmezték a börzénket, így ennek egyértelműbb kommunikálására a jövőben jobban oda kell figyelnünk. Mivel ez a hétvége Európáról is szólt, voltak külföldi látogatóink is, ők megtekintették az óvodát ill. próbáltuk elmagyarázni nekik mi is ez a program, miről is szól.

Május

Az ITKE is bekapcsolódott a Nulla Hulladék Program elnevezésű a HUMUSZ által létrehozott hálózatba, melynek célja a hulladék mennyiségének minimálisra (nullára) való csökkentése, azaz a szemétkezelés nulladik fázisában szeretnénk előrelépést, vagyis lehetőleg a hulladékot ne is termeljük meg, így utókezelni is egyszerűbb a semmit.

A Hulladék Munkaszövetség 2008-ban indította el a nulla hulladék programját. Célja, hogy minél több és többféle társadalmi csoporttal dolgozzon egy olyan rendszer kialakításáért, amelyben nem keletkezik végleges hulladék, az anyag- és energiafelhasználásunk nem lépi túl a fenntartható szintet – mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani.

A nulla hulladék célkitűzés nem technológiai megoldás vagy szolgáltatás. Inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus.

Június

Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy egyesületünk, a Zöld Iránytű Alapítványhoz benyújtott Kastélybirtok Tanösvény c. pályázatával 650 000 Ft-ot nyert.

A tanösvény kialakítását az egyesület tagjai és partnerei (önkormányzat, ifiklub) végzik.

Az ünnepélyes átadás 2009 szeptember 5.-én szombaton, a Nyárvégi Mulatságok keretein belül történik.

Terveink szerint a tanösvény megléte településünk fejlődését szolgálja. Reméljük minél több érdeklődő turista járja végig a nem mindennapi, hiánypótló, történeti tanösvényt, melynek megközelítését Székesfehérvárról a megépülő kerékpárút is elősegíti.

Köszönet mindenkinek, aki a tanösvény elkészültében/kivitelezésében bármilyen formában

 

Június

Az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola a környezettudatos nevelés keretében az ide tanévben szeretné bevezetni iskolán belül a szelektív hulladékgyűjtést.

Az ITKE ebben a lehetőségeihez képest szeretne segítséget nyújtani

Első körben egy mechanikus palackprést ajándékoztunk az iskolának, amely a műanyag palackok kisebb helyen való tárolásához nyújt segítséget.

 

Június

Az ITKE idén is segítséget nyújtott az Iszkalandosok által szervezett és az általános iskolás korúaknak szánt naközistáborban.

Három alkalommal vettünk részt az eseményekben.

Hétfőn a Nedvig család férfitagja, Robi íjászkodott a sportnap keretén belül a gyerekekkel, majd délután a család hölgy tagja, Zöld Anikó sütött a gyerekeknek kelényt.

Szerdán Szántó Lacival túráztak a gyerekek a csúrgói víztározóhoz, majd be Csúrgóra egy cukrászdába, onnan pedig haza.

Csütörtökön Szántóné Bányai Szilvia tartott játékos előadást a környezetvédelemről, amelynek fő témája a házi komposztálás volt, természetesen a gyerekeknek szánt oktatóanyagok segítségével.

 

Augusztus

Az ITKE az idei Nyárvégi Mulatságokra is meghívta a Gaja Környezetvédő Egyesületet, amely szívesen jött ismét Iszkára!

Ismét volt vízminta elemzés, és úgy tűnik a lakosok rájöttek hogy hasznos számukra ha a saját kútjaikból nyert víz minőségét szakemberrel ellenőriztetik, mert olyan sok minta érkezett, hogy Varga Gábor nem győzte. Az elemzés eredményén kívül mindenkivel megbeszélte, hogy az adott víz mire alkalmas (kerti növények locsolására, csak fű locsolására, állatok itatására stb.). Mivel harmadik éve vizsgálja Gábor a vízmintákat, sokan visszatérő elemeztetők, akik kíváncsiak a vizük összetételének változására.

Nagy sikere volt az ökolábnyom számításnak, amellyel mindenki megtudhatta, hogy mennyi részt követel földünk területéből az életvitele által felemésztett erőforrás és annak előállítása.

A gyerekek körében élmény volt a napelemes helikopter és kerékpár, főleg amikor rájöttek hogy voltaképp a nap energiája mozgatja a játékokat, hisz ha letakarták a napelemeket a mozgás leállt.

Ezekkel a kis szemléltetőeszközökkel közelebb kerültek kicsit a napenergia hasznosításának rejtelmeihez

 

Szeptember 5

Egyesületünk jóvoltából egy hiánypótló tanösvénnyel gazdagodott falunk.

Tagjaink -és reméljük nem csak tagjaink- régi vágya vált valóra.

A tanösvény létrejöttét nem csak a Zöld Iránytű Alapítvány támogatta, hisz sokan sok idejüket áldozták a megvalósításra. Köszönjük nekik!

A munka neheze még hátravan: megóvni, fenntartani, bővíteni.

Megismertetni a szűkebb és tágabb lakókörnyezetünkkel, ebben segítenek az együttműködő partnereink, de mindenki, aki jó hírét viszi ismerősei körében.

Az átadó ünnepségen sokan részt vettek és akik elsőként végigsétáltak, csak pozitív véleménnyel voltak a munkánkról.

Külön öröm számunkra a Zöld Iránytű Alapítványtól résztvevő Baka Éva és a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség részéről Asbóth Katalin és csapata elismerő véleménye.

Mindenkit buzdítunk: kirándulásra, ismeretszerzésre fel!

 

November 12

Egyesületünk az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola Ökosuli programjába segített be 11db madárodú készítésével, és az iskolának való ajándékozásával. Az odúkat az iskolát képviselendő a jelenlegi hatodik osztály kapta meg. Ők végezték a kihelyezést, és ők lesznek azok, akik az odúk helyéről térképet készítenek, és a későbbiekben gondját viselik azoknak. Későbbi órákon megfigyelik, hogy mely odúnál látható madár, és azokat megpróbálják azonosítani. Évente -ill. megrongálódás esetén szükség szerint- az odúk karbantartását is ők fogják végezni (ezekbe természetesen ha igény van rá be fogunk segíteni). Mindezekről naplót vezetnek.

Reményeink szerint nem csak ők, de az iskola többi tanulója is örömmel figyeli majd az odúk körüli madármozgásokat, ill. ők is sajátjuknak fogják érezni azokat.

És mégnagyobb reményünk, hogy mindezen fáradozást a madarak is értékelni fogják, és azzal hálálják meg, hogy sok gyerek és felnőtt örömére birtokba veszik az odúkat

December

Itt a tél, és a nálunk maradt ill. nálunk vendégeskedő madarak téli etetéséről gondoskodni kell.

Ez adta az ötletet, hogy egyesületünk segítségével az iskolások készíthetnének házilag madáreleséget,cinkegömböket

Az alapanyagot vagyis a marhafaggyút Dobai Lívia biztosította, de szereztünk még napraforgómagot, zabszemeket, dióbelet, és bolti madáreleségmagokat is.

A napközisek örömmel és érdeklődéssel vágtak bele a diópucolásba és a napraforgófejekből a szemek kiverésébe. Ezután az olvasztott marhafaggyúba elkezdtük belekeverni az összes magot és dióbelet, majd mielőtt teljesen megdermedt volna, kis műanyagpoharakba töltöttük. A pohárba bele lett lógatva, az előre levágott és megcsomózott rafia, ez lett a cinkegömb akasztóját. Minden gyerek készített magának egy-egy (de volt aki több) pohárka eleséget. Teljes megszilárdulás után a műanyag pohár széle be lett vágva, ezután már könnyedén le lehetett fejteni a poharat a kész, magokkal teli madáreleség golyóról, ami esetünkben pohár alakú lett, de ezt sem a gyerekek, és feltételezhetőleg sem a madarak nem fognak bánni. Amikor már nem lehetett merni az alapanyagot, mert annyira megdermedt, akkor hálóba csomagoltunk kis pogácsákat, a hálót pedig összekötöztük, így ezekből is kiakasztható madáreleség gömbök formálódtak.

Eredetileg azt terveztük, hogy a kész eleséget az iskola körül helyezik majd ki a gyerekek, de ők ezt másképp gondolták, és mindenki hazavitte az általa készített etetőanyagot. Azért az iskolának is maradt jó pár, ill. napraforgó magból is maradt egy nagy szatyornyi, így az iskolakörnyéki madarak sem maradnak eleség nélkül a télen

 

December

Az óvoda kérésére az ő Zöld Óvoda programjukhoz kapcsolódva egyesületünk készített a nagycsoportosokkal 4db madáretetőt. Az alapanyag a tavalyi iskolás madáretető készítésből maradt.

Az ovisok verssel és madarakról készült rajzokkal készültek, de amíg csináltuk az etetőt addig is beszélgettünk a téli madáretetés fontosságáról, a madarakról, amelyeket ismernek és láttak már az ovinál, ill. arról hogy ki etet télen odahaza is madarakat.

Egy etetőt előre elkészítettünk, hogy lássák milyen lesz, hármat pedig ott helyben velük raktunk össze.

Hogy az etetőbe eleség is kerüljön, egyesületünk pár zacskó téli madáreleséget, napraforgómagot is adott a gyerekeknek.

Az etetőket az ovisok az óvónénikkel fogják kihelyezni és folyamatosan eleséget rakni bele

 

December 06.-án immár második alkalommal került megrendezésre az ITKE Mikulásfutás, amelynek rendezésében az IszKaland Ifjúsági Csoport is kivette a részét.

Az idei futásra mintegy 100 regisztrált futó, valamint 40-50 fő hozzátartozó jött el.

Az iskolától és az ovitól egyszerre indultak el a lelkes futók, hogy aztán a községháza udvarára érve meleg tea, és a felnőtteket forralt bor várja.

Ezután a résztvevőket egy igazi meglepetés, egy gyermekdalokat előadó együttes a Zsú és a Pandamacik, azaz a Jam Junior együttes fogadta.

A koncert előtt, alatt és után a gyerekek és felnőttek szaloncukrot és süteményeket fogyaszthattak, ill. egy ajándék csillagocskát is kapott mindenki (volt aki többet), amelyen egy-egy szeretetről szóló idézet olvasható.

A koncert közben kiosztásra kerültek különböző kategóriákban oklevelek (legfiatalabb, legszépkorúbb, család, csapat, legtávolabbról jött stb.), ill. meggyújtásra került Iszkaszentgyörgy Adventi Koszorúján a második gyertya.

 

December 16

Kedves Tagtársunk!

A 2009-es év végének elérkeztével, megtartjuk évzáró közgyűlésünket, melyre tisztelettel meghívunk.

Időpontja: 2009. december 16. szerda, 18:00 óra.

Helyszín: Iszkaszentgyörgy, Rákóczi F.u.2, eMagyarországpont, (egyesületi székhelyünk)

A napirendi pont:

1. Az Iszkaland helyi ifjúsági csapat integrálása az ITKE egyesületbe, mint ifjúsági tagozat.

2. Az egyesület esetleges névváltoztatása az integrálás miatt.

előadó: Nagy Andrea

A téma fontosságára való tekintettel, mindenki részvételére feltétlenül számítok.

Amennyiben a közgyűlés nem határozatképes, abban az esetben az újabb közgyűlést 2009. december 16.-án 18:15 órakor tartjuk -eredeti napirenddel, melyre új meghívót nem küldünk, s a közgyűlés a megjelentek számától függetlenül is határozatképes.

Az egyesületi titkárnál az elmaradt tagdíjbefizetéseket kérlek rendezzétek.

Iszkaszengyörgy, 2009. november 15

Nagy Andrea, elnök

 

December

Egyesületünk a Maholnap Alapítvány Könyvtámasz pályázatán 200 000 Ft (kettőszáz ezer)értékben nyert ismeretterjesztő könyveket, amelyeket 2010 januárjában kapunk kézhez

December 16.-án megtartott közgyűlésünket az előre meghirdetett napirendi pontok alapján megtartottuk. Ennek eredményeképp az iszkaszentgyörgyi Iszkaland Ifjúsági Csoport integrálódott egyesületünkbe, így ők lettek az ITKE ifjúsági tagozata, de a nevük megmaradt Iszkaland Ifjúsági Csoport Iszkaszentgyörgy-nek, ill. vezetőjük továbbra is Horváth Zsuzsa, mint ITKE tag.

A második napirendi pontként felhozott névváltoztatásra a jelenlevők egyhangú szavazása alapján nem került sor, így egyesületünk továbbra is Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület maradt