2010

Január 02..-án megtartott utószilveszteri bulinkon ettünk-ittunk-játszottunk-jót mulattunk-kikapcsoltunk. És ez is volt az eredeti célja.

 

Február

Tisztelt tagok és szimpatizánsok!

Az ITKE idén is szívesen látja a személyi jövedelemadó bevallással együtt felajánlható civil szervezeteknek szánt adó 1%-ot.

adószámunk melyre a felajánlást megtehetik, megtehetitek:

1 8 5 0 0 0 1 7 – 1 – 0 7

Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület

Az idei év annyiban kicsit másabb a tavalyitól, hogy közben tagjai lettünk a NullaHulladék Hálózatnak, amely segít nekünk az adók 1%-ának számunkra történő reklámozásában, népszerűsítésében. A HUMUSZ honlapján megjeleníti adatainkat, ill. kéri a területileg a vonzáskörzetünkbe tartozó és az elveinkkel/elveikkel szimpatizálók adójának 1%-át számunkra. Cserébe mi ahol lehet viszontnépszerűsítjük a NullaHulladék Hálózat céljait, elveit. Ezt a tavalyi évben pár szórólappal már meg is tettük, és terveink szerint az idei évben is lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk népszerűsíteni azt az eszmét, hogy a hulladékot már meg se termeljük, így a tárolásával, ártalmatlanításával, újrahasznosításával sem lesz gondunk.

A legjobban persze a hálózat saját, tíz pontos hitvallása foglalja össze az egyszerű alapelveket, amelyekkel mindannyian csökkenthetjük a környezetünket terhelő hulladék mennyiségét:

Tíz dolog, amivel csökkentheted a hulladékod:

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!

2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!

3. Komposztálj!

4. Javíttasd meg! Használd újra!

5. Cseréld el vagy add tovább!

6. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!

7. Keresd az újrahasznosított termékeket!

8. Válaszd a visszaválthatót!

9. Járj könyvtárba, kölcsönzőbe!

10. Tegyél meg mindent, hogy ne árasszon el a postai levélszemét!

köszönjük

Március 27.-én a Föld Órája alkalmából az ifiház udvarán összejött kis  csapat 20:30-tól szimbolikusan és a gyakorlatban is leoltotta a lámpát.  Egy asztal körül, gyertyafénynél beszélgettünk elsősorban a Föld Órája  akció lényegéről, ill. annak ránk Iszkaszentgyörgyiekre gyakorolt  hatásáról.

Örömünkre szolgált, hogy erre az időre az Iszkaszentgyörgyi Református  templom díszkivilágítását is lekapcsolták, ezzel csatlakozva az  akcióhoz.

Az összejövetelen többek között kis zacskónyi földkupacokkal  érzékeltettük, hogy pl. 1db 60W-os izzó, 1 óra alatti energiaigényének  előállításakor 2,46dkg tiszta széndioxid keletkezik, ezt térfogatra is  érzékeltettük egy vízzel töltött lufival, amelynek térfogata 1,245  literes, vagyis ekkora térfogatot töltene meg az 1db izzóhoz elhasznált  tiszta CO2 gáz, amihez ha még azt is hozzászámoljuk, hogy a CO2 a  levegőnek mindössze 0,04%-a akkor 1db 60W-os izzó világításához  3125liter tiszta levegőt telítünk CO2-vel a jelenlegi légköri szintre.

De nemcsak számokról és adatokról beszélgettünk, hanem pl.  Iszkaszentgyörgy jövőbeni megújuló energia felhasználási lehetőségeiről.  Az négy jelenleg alkalmazott közül (nap, szél, vízi, biomassza) falunk  adottságai  a szél ill. a napenergia hasznosítását tenné lehetővé. De ez  persze csak a jövő lehetősége. A jelenben a mostani energiák ésszerűbb,  takarékosabb, kevésbé pazarlóbb felhasználására kell törekedni.

 

Április 03.-án szombaton 9-től az immár hagyományos nyúlcipő rendezvényünket tartottuk, több más szervezettel közösen.

Nagyon jó időben, nagyon sok résztvevővel egy sikeres és örömet okozó rendezvénnyé vált a nyúlcipő.

Gyerekek és felnőttek lelkesen futottak, a kastély körül ill. a  kastélytól a focipályáig, Ági óvónéni hathatós segítségével. Aztán a  sportegyesület által szervezett sorversenyeket is végigrohangászták a  gyerekek, jutalmul a résztvevők stílusosan sportszeletet kaptak. Aztán  jött a tojáskeresés szalmakazlakban, amit -úgy mint tavaly is- idén sem  tudtak egyhamar abbahagyni a tojáskeresők, sokan többször is áttúrták a  kazlakat reménykedve egy-egy tojás vagy csoki előkerülésében.

Az egész rendezvény ideje alatt az iskolai Diák Önkomrányzat büfével,  többféle salátával, szendvicsekkel fogadta a megéhezetteket. Az  Iszkalandos fiatalok pedig kézműveskedtek az érdeklődőkkel.

Április 14-16.-án Bulgáriából, Blagoevgradból volt egy csoport  Székesfehérváron tapasztalatok és példák cseréjére a “Zöld közlekedés –  bevezetés a  fenntartható közlekedésbe tapasztalatok és jó példák  cseréjén keresztül” tárgykörben.

Az egyik napirendi pont keretében meglátogatták az ITKE-t is, mivel fő  partnerük az ARISZ ajánlott minket.  Gáll Attilával és Szántóné Bányai  Szilviával bejárták a Kastélybirtok Tanösvény egy szakaszát ill. tolmács  segítségével a jövőbeni lehetőségeinkről beszélgettek.

A kapcsolatfelvételt a bolgárok hosszabb távú együttműködés formájában  képzelik el, így az ITKE a későbbiekben is számíthat további  megkeresésekre a részükről

 

Április 22

1970 óta, április 22.-én ünnepeljük a Föld Napját

Ebből az alakalomból egyesületünk megtisztította a tanösvény erdei  szakaszát, 3 tömött zsáknyi szemét jött össze, valamint egy komplett TV  belsőtől és egy Trabant első lemeztől szabadult meg az erdő és a  Tanösvény. Ezen kívül a kerékpár út mellett éktelenkedett már jó-ideje  több kibontott ablakeret és ablaküveg. Ezeket is összeszedtük és  (engedéllyel) a tűzoltószertárnál levő konténerbe szállítottuk.

Szerda délelőtt Nagy Ágnes iskolaigazgató vezetésével az iskolások a 4.  órában tisztították az iskola környékét. Az ITKE ehhez eszközi  segítséget nyújtott zsákok és kesztyűk formájában. A gyerekek lelkesen  sok-sok zsáknyi szemetet szedtek össze, és ami ennél is fontosabb, sokan  szembesültek is azzal, hogy milyen megterhelést jelent a környezetre  nézve <em>„csak egy-egy”</em> csoki papír eldobása. A zsákos szemét  mellett rengeteg fémhulladékot is kiszedtek az iskolakörnyéki bokrokból.  Ezeket egyesületünk elszállította a múlt hét végén vasgyűjtéskor  összeszedett többi vashulladékhoz, amelynek ellenértékeként kapott pénzt  az iskola és az óvoda fogja kapni.

Az óvodában  április 27.-én beszélgetünk a Földről és a környezetünkről,  ill. az ovinak ajándékozunk és ekkor helyezünk ki 2db mesterséges  fecskefészket, amelyeket egy móri keramikus készített a Magyar Madártani  és Természetvédelmi Egyesület ajánlására.

Ne feledjük a Föld Napja jelmondatát:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot”

 

Április 23-25

A 2010-es Szent György Napok ismét aktívan teltek egyesületünk számára

Óriási megtiszteltetés (és meglepetés is egyben), hogy falunk vezetői az  idei évben az ITKE-t díjazták az Iszkaszentgyörgyért emlékéremmel. Ez a  díj mindazoknak szól, akik az ITKE fennállása óta valamit is  hozzátettek rendezvényeinkhez akár régi, akár új tagként, de olyanoknak  is, akik nem tagjai egyesületünknek, de törekvéseinkkel együtt értve  segítették programjaink sikereit.  De ahogy Nagy Andrea egyesületünk  elnöke fogalmazott:  „Érezzük a díjjal járó felelősséget is a jövőre nézve….”

Szombaton az IszKalandos fiatalok nagy napja volt, osztatlan sikert  aratva a kastély miliőjéhez illő, 1920-as évek korhű divatját viselve  előadott bemutatójukkal, melynek színvonalát emelte Sajgó Anikó és párja  Fornai Miklós szintén korhű szalonzenei előadása.

Az ITKE a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel, rejtvényekkel  fűszernövény és állat lábnyom felismeréssel várta az érdeklődőket. Ennek  lebonyolításában nagy segítséget kaptunk az iskola pedagógusaitól, akik  szívesen elvállalták egy-egy állomás vezetését. Köszönet érte. Sokan  törték a fejüket a kérdéseinken, de nagy sikert aratott a preparált  állatok felismerése, ill. azok megérintése, simogatása.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Gaja Környezetvédő Egyesület ismét  elfogadta meghívásunkat és ők is részt vettek a Szent György Napokon  Gárdonyi Laci vezetésével, aktuális környezetvédelmi témákkal. Gelencsér  János a klímaváltozásról, Nagy István pedig a megújuló energiákról és  az épületenergetikáról tartott – sokszor meghökkentően érdekes adatokkal  – előadást.

Vasárnap az ovisoké volt a terep. Vagyis az ITKE az óvodában tartott az  óvodásoknak környezetvédelmi vetélkedőt vagy inkább játékos ismerkedést  növényekkel, állatokkal, természettel. Ebben segítségünkre voltak az  óvoda dolgozói, óvó nénijei. Itt tartottuk meg a hagyományos  növénybörzénket, amelyre idén sok cseretárgyként behozott növény (sőt  facsemete is) várta új gazdáját. A Gaja egyesület jóvoltából Varga Gábor  az Iszkaszentgyörgyiek által hozott vízmintákat vizsgálta, elemezte és  adott tanácsot a hozott vizek felhasználhatóságáról. A víz különböző  jellemzőiről kaphattunk adatokat, úgymint: nitrát, nitrit, ammónia  tartalom, szerves anyag tartalom ill. a víz Ph. értékét is megtudhattuk,  vagyis hogy az adott víz inkább lúgos v. inkább savas.

Az óvodában is megemlékeztek a Föld Napjáról. Ebből az alakalomból Ági  óvó néni vezetésével a gyerekek beszélgettek, rajzoltak, énekeltek,  képeket nézegettek a földről, a környezetről annak védelméről. Ebbe  kapcsolódott be az ITKE is két mesterséges (kerámiából készült)  fecskefészek ajándékozásával és kihelyezésével, valamint mivel a 2010-es  esztendő a fecskevédelem éve, ezért a gyerekekkel a fecskékről  beszélgettünk, ill. mindenki kapott fecskéket ábrázoló matricát és  könyvjelzőt. A két kihelyezett fészek két különböző fecskefajnak  készült: a zárt és csak oldalt bebújó nyílással rendelkező az  Iszkaszentgyörgyön inkább előforduló molnárfecske fészke, a nyitott  pedig a füstifecskének való. A fészkek kihelyezése önmagában még kevés,  ahhoz a közelben egy sarazó helyet is ki kell alakítani, azaz egy ládába  folyamatosan locsolt földet kell tartani. ezt a csillogó sarat a  fecskék észreveszik föntről, leszállnak, és akkor már a fészkeket is  felfedezik ill. reméljük, hogy el is fogadják. Nos a sarazó hely  kialakítása egy óvodában körültekintést igényel, de a lehetőségekhez  képest ki fogják alakítani az óvó nénik

 

Április 30.-án egy székesfehérvári speciális iskola, a C.B.A. tanulóival jártuk végig tanösvényünket

 

Május 8.-án fiataljaink, az Iszkalandosok a “Hogyan Tovább” rendezvényen vettek részt

 

Augusztus 1-15

A fiúk véghezvitték az  Országos Jótékonysági Kerékpár Túra-2010 eltervezett célkitűzéseit.

Összesen kb. 1300km-t tekertek.

Bakonybélen, Edelényben és Sajóecsegen, összesen 5 napon át önkéntesmunkát végeztek

Patakmedert tisztítottak, segélyek raktározásában és szétosztásában  segédkeztek, valamint a árvízvédelemhez használt homokzsákokat ürítették  ki a megsemmisítéshez.

Mindenhol csak pozitív hozzáállással találkoztak és mindenhol örültek és megköszönték az általuk végzett munkákat.

Amint összerakják a sok-sok élményt egy egésszé, akkor megosztják mindenkivel.

 

Augusztus 28

Az idei Nyárvégi Mulatságok rendezvényen az ITKE és meghívásunkra a Gaja Környezetvédő Egyesület is részt vett.

Aktualitást jelentett, hogy a most induló Komposztálási Mintaprogramról közvetlenül tudtunk beszélni az érdeklődőkkel ill. itt lehetett személyesen jelentkezni a programban való részvételre.

Az iszkaszentgyörgyiek nagyon pozitívan állnak a komposztáláshoz, ezt jelzi az is hogy a helyszínen 50 jelentkező családot regisztráltunk, ill. azóta több jelentkező is megkeresett már minket.

Előre is köszönjük az iszkaszentgyörgyiek lelkesedését és bizalmát a komposztálás ill. a zöld szemlélet iránt.

A Nyárvégi Mulatságok nem múlhat el főzés nélkül, amibe mi is bekapcsolódtunk. Egy bográcsnyi pörkölt készült, de ha ennek a többszöröse lett volna az is elfogyott volna, ami azt is jelzi egyben, hogy tagjaink és szimpatizánsaik közül is sokan részt vettünk, és természetesen fogyasztottunk is az ételből.

Szeptember

Tisztelt Iszkaszentgyörgyi Lakosok!

Az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület (ITKE), a  Gaja Környezetvédő Egyesület partnereként, lehetőséget biztosít a  Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, komposztálás  mintaprojektben való részvételre.

A program során 70 x 2 darab komposztáló keret kiosztására van  lehetőségünk. A jelentkező családokkal együttműködési szerződést kötünk,  melyben a jelentkező vállalja, hogy megpróbál szakszerűen komposztálni a  program teljes ideje alatt, ami 5 év. Részt vesz a helyben tartandó  képzéseken és megosztja tapasztalatait a programban résztvevőkkel.  Továbbá lehetőséget biztosít, hogy a Gaja illetve az ITKE egyesületek  komposztmesterei alkalmanként megtekintsék a komposztálási  tevékenységét. Az egyesületek közösen vállalják, hogy a komposztáláshoz  szükséges feltételeket biztosítja a jelentkezők számára:  komposztkereteket adnak, képzést, kiadványt, oktatófilmet, weboldalt,  egyéni szakmai tanácsadást nyújtanak. A település részére ágaprító gépek  is rendelkezésre állnak, melyek kölcsönzési feltételeit a későbbiekben  ismertetjük (még kidolgozás alatt áll).

A komposztkeretek várhatóan szeptemberben közepén érkeznek, erről a  jelentkezőket pontosan értesítjük. Az elszállításra két napot jelölünk  meg.

Az iszkaszentgyörgyi lakosok jelentkezési feltételei a következők:

-           Személyes jelentkezés a Nyárvégi Mulatságon, az ITKE sátorban, a  jelentkezési lap kitöltésével. Vendégünk a Gaja Környezetvédő Egyesület.  Képviselői további hasznos információkat adnak az érdeklődők számára.

-           A jelentkezések sorrendje lesz a mérvadó, bízva az érdeklődések nagy számában.

További kérdéseire szívesen válaszol Szántóné Bányai Szilvia egyesületi titkár

a 20/669 46 65 telefonszámon.

Köszönöm az együttműködésüket!

 

Szeptember

Köszönjük azon családoknak, akik a komposztálási programban részt vesznek, hogy a komposztkeretek mindenki elvitte. Reméljük a 2010.09.10.-én pénteken 18:00-kor a művelődési házban tartandó komposztálási ismertető előadásra is mindenki el tud jönni, és az ott szerzett információk alapján a későbbiekben szakszerűen komposztál házilag, ill. hasznát, értelmét és örömét is leli majd a komposztálásban.

Köszönjük a falugondnoknak és két segítőjének, hogy az olyan keretek házhoz szállításában segítettek, amelyekért a jelentkezők -lehetőségük nem lévén- nem tudtak eljönni.

Elnézést kérünk mindazoktól, akik még jelentkezni szerettek volna, ill. ezután szeretnének jelentkezni, de a kiosztásra szánt 70*2 keret mindegyike gazdára talált

 

Szeptember 5.-én egy éves születésnapját ünnepli a Kastélybirtok Tanösvényünk!

Ennek apropóján ismét kitakarítottuk a környékét, ill. a kőasztalnál lévő szemetesben is kicseréltük a zsákot egy üresre.

Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy aki piknikezik vagy csak megpihen és étkezik a kőasztalnál, az igyekszik a szemetét kulturált körülmények között elhelyezni. Amíg lehet addig a szemetesbe, amikor az már megtelt, akkor zacskóba v. zsákba a szemetes mellé. Ami jó, hisz nem a szél hordja az erdő alján.

A takarítás alatt és után állatokból nem volt hiány: volt velünk egy kutya, aztán amikor a megtellett zsákokat a kocsiba tettük az egyikből kimászott egy kisegér, aztán amikor kivettük a zsákokat akkor egy gyík fészkelődött az egyikben, amelyet kivettünk és elengedtük

 

Szeptember 10.-én, pénteken 18:00-tól a kastélynál a művelődési házban Varga Gábor a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke és egyben a komposztálás szakértője tart előadást a szakszerű komposztálásról.

Erre is minden jelentkezőt szeretettel várunk.

 

Október

A 2010-es Kultúrális Örökség Napjának iszkaszentgyörgyi sikeres lebonyolításában Egyesületünk

Tagjaink, szimpatizánsaink és ifistáink közül is sokan vállaltak a kastélyban idegenvezetést. Sikeres volt a Tanösvényen való túravezetés is, ill. a szervezett túrákon kívül is -még az esős idő ellenére is- többen járták be Tanösvényünket

 

Október 3.-án egyesületünk madárijesztőt készített, az első Iszkaszentgyörgyi Madárijesztő versenyre

 

December 5.-én ismét megrendeztük a Mikulásfutást

Idén hosszabb távon futottak a Mikulásfutók, így a falu több lakosa láthatta, válhatott részesévé az eseménynek.

A hideg ellenére sokan jöttek mozogni, szórakozni, Mikulást várni a rendezvényre

A program rendhagyó módon Iszkaszentgyörgy felújított útjainak hivatalos átadójával kezdődött. Majd az utat átadók a nemzetiszínű szalag átvágásával nem csak az új utak használatát, de a rajthoz felsorakozott mikulásfutókat is útjukra indították. Kicsik és nagyok biztonságban futhattak az utakon, mert a Polgárőr Egyesület és a körzeti megbízott biztosította a futók (és sétálók) által használt utak forgalommentesítését. A községháza előtti téren aztán meleg teát és forralt bort vehettek magukhoz az átfázottak vagy épp a kimelegedettek. A műsor fénypontjaként az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltó autón meghozta a Mikulást, amely nagy puttonyában rengeteg szaloncukrot hozott. A gyerekek körülállták, kérdezgettek tőle és énekeltek is neki, jutalmuk cukor és csoki volt

December 27.-én egyesületünk egy kis évzáró bulit tartott, melyre nagy örömünkre eljöttek a GAJA Környezetvédő Egyesületből is. És ha már eljöttek nem jöttek üres kézzel, az ITKE egy kerékpárt kapott ajándékba a GAJA-tól, az eddigi gyümölcsöző együttműködésünkért. A ajándékba kapott kerékpárt maga a Mikulás hozta el nekünk, és ha már eljött hozzánk, hát ő is maradt, és szívesen láttuk az összejövetelünkön

Karácsony révén mindenki készült egy apró ajándékkal, amit azon személynek adott át, akinek a nevét kihúzta. Az ajándékozás után egy kis falatozással folytattuk, majd játék következett

Kimondottan ITKE-re szabott játék volt, mert egyesületünkkel kapcsolatos témákat kellett elmutogatni, lerajzolni vagy körülírni. Ezt a játékot aztán még akkor is folytattuk, amikor már a ránk vonatkozó feladatok elfogytak, ekkor az eredeti játék kérdéseit vettük elő