Kastélybirtok Tanösvény

Nagy büszkeségeink a Kastélybirtok Tanösvény és az ITKERT. Mindkettőt pályázatok révén, sok-sok lelkes tagunk, szimpatizánsunk és falunk lakosai segítségével hoztuk létre. Rengeteg munkát, időt, energiát áldoztunk a létrehozásaikba, de végeredmények mindkét esetben sokszorosan kárpótoltak minket.

tablok_07 

Tanösvény térkép (ide kattints)

készítése képekben             
átadóünnepség képekben
a tanösvény mentén képekben (1)
a tanösvény mentén képekben (2)
 

Iszkaszentgyörgy község Székesfehérvártól ÉNy- irányban 10 Km-nyire fekszik. Határát északról a Bakony, nyugatról a belőle délre nyúló Iszka-hegy, délről a Sárrét, keletről pedig a Móri-árok alkotja.

A község középpontjában helyezkedik a 18. sz. közepén épült Amadé-, Bajzáth-, Pappenheim kastély. Természetesen a kastélyhoz park is, és kiterjedt gazdasági birtok is tartozott.  A park az 1820 évektől botanikus kertként is szolgált, hiszen Bajzáth György külföldi útjairól számos különleges növényt hozott és telepített ezen a helyen.

A község turisták által nagyon közkedvelt, látogatott hely. Fő vonzereje természetesen a kastély és a hozzá tartozó park, valamint erdő. Erre alapozva, ennek egy tanösvény formájában történő fejlesztését vállalta az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület (ITKE), melynek külön apropója, hogy a 2009-es év a Kulturális Turizmus éve.

Célunk a Tanösvény megismertetése, a környezetvédelem és az épített örökségvédelem egységben történő kezelése, és bemutatása, a nagyközönségnek.

A Tanösvény megismertetését a társadalom széles rétegei számára szeretnénk lehetővé tenni. Fontos azonban a községben élő óvódás, iskolás és felnőtt korosztály tagjai. Kiemelt szempontnak tartjuk, hogy az adott helyen élők ismerjék meg a helyi értékeiket, ezáltal ismerjék fel, hogy felelősséggel tartoznak azért a helyért, ahol élnek. A Tanösvény egy része közkedvelt turista útvonal, mely a belföldi turisták számára sem ismeretlen.

Tanösvényünk iránti érdeklődés már a legelején kinőtte a közvetlen környezetében élők figyelmét. Hamar megszerették az iszkaszentgyörgyiek, de ugyanígy a székesfehérváriak is. Több országos médiában, honlapon megjelent róla cikk, leírás, így aztán ma már az ország minden tájáról érkeznek a természetet szerető, túrázni és egyben információkat szerezni vágyó látogatók.